Karl Åge Riget – Skulptur
- Historie om Skulpturen og K.A Riget
- Skulptur på plads igen
- Renovering
- Nedtagning
- Sponsorer til Karl Åge Rigets skulptur
- Fup kasse
- Video om skulpturen
31-3-2021:
KARL ÅGE RIGET SKULPTUR
I HØJBY PÅ HJØRNET AF LYNGVEJ OG HØJBY HOVEDGADE.
Karl Åge Riget (1933 – 2001) udførte denne skulptur i 1985. Med sine stærke farver og markante former er den et både festligt og perspektivrigt indslag i bybilledet. Det er en type kunst, der umiddelbart kaldes for nonfigurativ, idet den ikke forestiller egentlige motiver og personer. En kunst, der ikke umiddelbart giver sig ud for andet end det er, nemlig en udfordrende fryd for øjet.
Men samtidig kan man i dette værk fundere over valget af lige netop disse farver, og disse former – kasser, cirkler og konkave former, der er placeret på høje, tynde pæle. Det kan give mindelser om en flag allé eller flag-ø, men også om de traditionelle signalmaster, der bl.a. findes ved skydebane-arealer, og som signalerer vagt i gevær!. I dette tilfælde lægges op til både fest i hverdagen og agtpågivenhed overfor dagligdagens og livets tilskikkelser.
Værket er karakteristisk for Karl Åge Riget, der efter en kort tid som figurativ maler, helligede sig malerier og skulpturer i en farverig og fabulerende, men også stringente stil.
Karl Åge Riget er uddannet malersvend fra Holmen i København 1960, men var året forinden debuteret som billedkunstner på Kunstnernes Efterårsudstilling. Op gennem 1960erne inkorporerede han maskinalderens store, rektangulære og cirkulære former i sit kunstneriske virke.
Fra 1969 var han medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen, der siden sin oprettelse i 1915 har været samlingssted for sin generations kunstnere, der var på forkant med de nye tendenser i kunsten. Således var Sigurd Swane, som i 40 år boede på Malergården i Plejerup, i 1915 med til at starte denne sammenslutning, der dengang havde stor føling med de nyeste ekspressive tendenser i malerkunsten.
For Karl Åge Rigets generation i Grønningen var der tale om en fælles interesse for den nye abstakte billedkunst, og mange af Rigets kolleger arbejdede med store opgaver i det offentlige rum. Foruden værket i Højby har Karl Åge Riget udført en række offentlige værker, der har fundet deres vedblivende opholdssted i Odsherred: Springvandsskulpturen i Asnæs Centret 1981, skulpturen Borgen i Rundkørslen i Asnæs 2005 og skulptur på Algade i Nykøbing Sjælland, 2012. Karl Åge Riget var også medlem af de to lokale kunstnergrupperinger: Stokrosebanden og Huset i Asnæs. På Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs forefindes flere af hans skulpturer.
Fra 1970erne var Karl Åge Riget bosat på Egebjerghalvøen – og i en længere årrække dannedes her en form for kunstnerkoloni af Grønningen kunstnere, der også omfattede Egon Fischer (1935 – 2016), Børge Jørgensen (1926 – 1998) og Arne Haugen Sørensen (f. 1932). Alle disse billedkunstnere er – ligesom Karl Åge Riget – repræsenteret i Odsherred – enten under åben himmel eller på offentlige institutioner eller på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs.
Museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen, Odsherreds Kunstmuseum/ Museum Vestsjælland, februar 2021.
3-12-2020:
I eftermiddag kom skupturen på plads igen – utrolig flot renoveret !
November 2020:
I oktober og november 2020 blev skulpturen renset – og malet med de originale farver hos Alcoat i Vig.
Fredag den 25.9.2020:
Fredag eftermiddag mellem regnbygerne blev Karl Åge Rigets skulptur taget ned med hjælp fra vognmand Niels Kaas, Højby.
Den er nu kørt Alcoat i Vig, hvor et større renoveringsarbejde går i gang med bistand fra Vibeke Riget.
Fup Kasse:
Da renoveringen skulle igang, opdagede vi en falsk kasse der var sat på den eksisterende skulptur, som en gimmick ved en rund fødselsdag!
Juli 2020:
Renovering af Karl Åge Rigets skulptur midt i Højby
Højby Lokalråd vil gerne have renoveret skulpturen lavet af Karl Aage Riget, så den kommer til at fremstå som ny igen,
Men dette koster mange penge, så derfor er søgt penge fra flere fonde.
Indtil videre er det lykkedes at få 4 fonde til at være med til at sponsere dette projekt + Odsherred Kommune – Kultur & Fritid:
Her er de sponsorer der støttede renoveringen af skulpturen:
Odsherred Kommune, Kutur & Fritid:
med kr. 35.500,00
Fonden Sjællandske Medier
med kr. 5.000,00
Almegaardsfondet
med kr. 5.000,00
Lions Club Odsherred
med kr. 3.000,00
Feriepartner Oplevelsespulje
med kr. 7.500,00
Sol og Strand Feriehusudlejning A/S:
med kr. 15.000,00